När jag äntligen skaffat internet..

För ca. En vecka sedan kraschade Internetet här, därför har jag inte kunnat blogga överhuvudtaget. Men nu är det igång igen, och förhoppningsvis fungerar det resten av veckan också!


Min nittonde födelsedag

Idag är min födelsedag! Jag vaknade några minuter innan Bridget. När hennes alarm ringde tog det ca två sekunder innan hon sa happy birthday, jag hade inte ens kommit ihåg det än! När vi kom till Masuwe, där vi jobbar, hade kocken inte gjort födelsedagsscones till mig, som han lovat. Jag påminde honom och då satte han igång, och under frukosten (två timmar senare) fick jag mina födelsedagsscones! Sconsen här kallar vi för "small pieces of heaven", för dom är underbara! Vid lunch hade han även skrivit "happy bday" i potatismoset.

När jag kom till middagsbordet hade Sofie och Fabiana dekorerat med ballonger, servetter det stog "happy birthday" på, och en skylt de skrivit grattis på. Jag hade hört talas om att alla som fyller år blir kastad i poolen, men jag trodde faktiskt att jag skulle komma undan. Jag hade fel. Efter middagen smög Simon och Colen upp bakom mig. Jag märkte inte ens någonting förrän dom helt plötsligt lyfte upp mig. Vikky satt bredvid mig vid matbordet och visste om den här planen, men inte ens hon var beredd. Hon berättade att hon inte trodde att dom faktiskt skulle göra det, men helt plötsligt var det tomt i stolen bredvid henne. Men T.I.A, this is Africa, jag var torr strax därefter! Vi fick tårta och alltond var jättebra, jag är så nöjd med min födelsedag! Att fylla 19 är ingen stor deal, det är liksom en mellanålder, men jag tycker helt klart att det var en av mina bästa födelsedagar någonsin!


Söndag

Söndagen har varit en slappdag, jag har inte gjort någonting alls. Jag sov länge, åt lunch, följde med Simon för att kolla när han hoppade bungy jump, och bridge swing. Sedan åkte vi (jag, Simon och Fabiana) till Elephant walk och drack milkshake! Underbart! Sedan duschade jag, somnade en timme till och sedan var det dags för middag. Synd att jag inte hann vara så mycket i solen idag, för det var väldigt fint väder. Men det var skönt med en slappdag i sängen!


Helg

Lördagen blev en jättebra dag! På morgonen gick vi med lejonen, på en client Walk. Där träffade vi en tant från Canada som varit i nästan alla länder i världen! Hon har varit i alla delstater i USA, och när vi frågade henne om en massa random länder hade hon besökt alla vi kom på. Vackrast tyckte hon att antarktis är.

Sedan åt vi frukost i bushen. I vanliga fall går vi upp till en lodge i Masuwe, där vi jobbar. Men nu kom kocken ut i bushen, i bil, med all frukost och vi åt där. Lejonen (de 9 månader gamla) brydde sig faktiskt förvånansvärt lite, kanske för att de åt dagen innan.

Efter frukosten hade vi volontärer egen tid med lejonen. På lördagseftermiddagar åker vi till barnhemmet, men den här gången skippade jag det för att följa med några vänner i Himals båt. Vi åkte ut till en ö och satt och pratade och kollade på flodhästar och krokodiler. På kvällen gick vi ut för att fira min födelsedag!

Vädret hela dagen var nästan outhärdligt varmt, och alla vindpustar var jättevarma. Dee (från Audtralien) förklarade det poetiskt som "the devil's breath upon one's cheek". Jag lovade att jag skulle nämna det i min blogg, för det var så djupt sagt, haha!


Fredag

Fredagen har varit helt okej. Ytterligare en game drive, där vi såg "det gamla vanliga"; impalas, vårtsvin, kudus och giraffer. Såg även en Jekyll (någon sorts präriehund eller något?) , och något annat stort sorts djur jag inte minns namnet på. Vi såg även en död giraff. Den var halvt rutten, det luktade på många meters avstånd och det var ett stort hål i magen, där Simon stack in kameran för att ta foto av insidan (!?).

Förresten, något mer att nämna är ju att jag fortfarande är en favorit hos myggorna! Jag är, och har alltid varit den mest omtyckta. Mina ben är rödprickiga, och jag använder myggmedel varenda dag. Myggmedlet jag använder är tillochmed zimbabwist, gjort för dessa myggor! Antar att jag har sött, skandinaviskt blod.. Skulle jag uppskatta antalet mygget på mina ben nu skulle jag gissa på åtminstone 50 stycken, och då skojar jag (tyvärr) inte. Myggbetten ser ut som vanliga svenska myggbett iallafall. Flera av volontärerna har fått någon reaktion mot betten, så de blir stora, men det har jag iallafall klarat mig ifån! Kristin fick ett bett på låret som blev stort som en tennisboll.


En vecka sedan

Onsdagsskvällen var Morgans (tjej från Australien) sista kväll, så den spenderades på Vic Falls Hotell, ett gigantiskt, femstjärnigt hotell här i Vic falls. Vi drack en cocktail och åt en brownie. Hotellet var jättefint, men extremt "ordentligt". Vi tänkte gå och spana in poolen, men området var så stort att vi aldrig hittade till poolen (nej, jag skojar inte!).

Idag (torsdag) var de flesta ute på gamedrive, så jag, Vikky och Thale var de enda som umgicks med lejonen. Det kom en klass med femåringar och kollade på lejonen (genom stängslet). Sedan hade jag och Vikky cub sit, då man leker med lejonen på lunchrasten. Vi hade fyra handlers med oss och vi kom in på en diskussion om homosexualitet, vilket är olagligt i Zimbabwe. Pga att de flesta är väldigt religiösa här förstår dom inte riktigt varför homosexuella "väljer" att vara homosexuell. Tro mig, jag och Vikky försökte förklara, men efter en två timmar lång diskussion gav vi upp!

Efter att ha varit här i drygt en månad har man kommit väldigt nära lejonen. Jag älskar verkligen Sengwa, den idag 16 månader gamla tjejen. Det är en otrolig känsla när man står utanför stängslet och ropar på henne, och hon kommer fram och trycker sig mot stängslet så man kan kela lite! Idag försökte Thuli attackera mig också, på skoj. Hon stog bakom ett träd och kikade fram, så jag smög på henne, vilket hon upptäckte och kom springandes emot mig, men jag stog utanför stängslet, så det var ingen fara. Hade jag inte stått utanför stängslet hade jag inte smugit på henne heller!


Mp

Jag insåg precis att jag inte berättat om när jag hade meat prep! Det innebär att man tar en stoor köttbit och styckar den i fyra delar (en för varje lejon, två på åtta och två på tio kilo). Jag och Malin tog en varsin yxa och började hugga. Det sprutade blod och köttslamsor lite överallt, mycket trevligt! Efter ca. två minuter styckades även mina handskar (jag var nog för stark). Så jag körde utan handskar, vilket inte är jättemysigt med långa naglar! Jag ska köpa en film på min tid på projektet, så Teddy filmade oss när vi stog och högg. När vi styckat upp fyra bitar var jag svettig och så trött att armarna skakade. Att stycka en benig buffalo är inte enkelt! Sedan gav vi lejonen deras kött. Efteråt fick vi scones. Mycket bra timing, då jag satt med buffaloblod under naglarna. Det blev ingen scone för mig, den dagen!


Skulle nog sovit igenom den här dagen!

Tisdag var helt enkelt inte min dag! Först tog min nya rumskamrat en evighet på sig att göra sig redo, så vi kom för sent till bilen (detta är inte populärt). Sedan hade vi conservation education, Vilket innebär att man åker till en skola och håller en lektion. När jag sa att jag var 18 år blev alla jätteförvånade, och när jag frågade hur gammal dom trodde att jag var, svarade dom 29.. Sedan tog någon min pinne som man har med på lejonpromenaderna (min pinne, med mitt namn på, som jag använt varenda dag i 4 veckor), och tappade bort den. Sedan, under en promenad, hörde jag ett konstigt läte. Alla fåglar här låter väldigt konstigt, så jag frågade en guide: "Paul, what kind of bird is that?". Paul svarade simpelt: "frog.." och sedan hade alla jättekul åt det (jag måste erkänna att det var väldigt kul!). Det var min tisdag..

Idag (onsdag) hittade Brilliant min pinne igen!! Jag blev så lycklig, jag antar att jag måste inse att jag blivit en riktig bush-människa, men min pinne är min pinne!

Under client walken idag kom en rullstolsbunden tant. Sengwa (som imorgon fyller 16 månader) blev nästan tokig och försökte attackera henne flera gånger. Faktiskt så uppstod en jättefarlig situation. Först och främst ska människans ögonhöjd alltid vara högre än lejonets, för annars känner lejonet dominans. Att Sengwa insåg att tanten inte klarade sig bra själv heller, gjorde saken bara värre. Men alla överlevde!


Bridget

Förresten, jag har glömt att berätta om min nya rumskamrat! Det är 32 år gamla Bridget, från Irland. Hon har inte jättebred irländska, men hon har berättat att hennes vänner brukar be henne prata sakta för att hon har en väldigt annorlunda dialekt och väldigt pipig röst. Vet inte hur jag ska förklara, men jag fattar iallafall knappt vad hon säger. Men hon verkar trevlig!


Blä

Bilderna laddar i en evighet, jag får fråga om jag får låna någons dator imorgon. Ska även prova ladda upp på Facebook, får försöka på lunchrasten imorgon!


Wohoo!

Nu har jag köpt 24 timmars internet (dom säljer egentligen inte sådana här, men jag började bli desperat så jag lurade åt mig det ändå!) . Ska prova ladda upp lite bilder här som jag tagit med mobilen. De flesta bilder finns på kameran dock, men jag behöver en dator för att kunna ladda upp dom här.


Söndag

Idag har jag varit på ett av världens vackraste ställe! Himal (en som bor här) och några av hans vänner tog mig, Kristin och Sofie (danska Sofie) till en flod mellan Zambia och Zimbabwe. Vi badade, pratade och flöt med i floden en bit. Vattnet var varmt och solen lyste och allt var underbart! Jag tog jättemånga bilder, jag önskar att jag hade kunnat visa er! Men jag lägger upp bilderna när jag kommer hem igen.

Imorgon är jag den enda svensken kvar. Sofi, Pontus och Malin åker hem. Vi får se om jag får en ny rumskamrat eller inte, men jag hoppas det iallafall.


Ännu en lördag

I lördags hade vi Snaresweep. Vi gick i bushen och letade snaror som folk sätter upp för att fånga djur med. Vi hittade bara en, men det är ju alltid något! Sedan åkte vi till barnhemmet igen. Jag älskar att vara där, alla barn är så glada och lekfulla. Efter barnhemmet åkte tolv av oss (tror vi är ca 17 volontärer nu) till Safari lodge och åt middag. Jag åt guinea fowl (vet inte hur det stavas, men det är en fågel vi ofta ser i bushen). Vi drack cocktails och sedan åkte vi till shoestrings ett tag.


Söndag

Idag har jag varit på ett av världens vackraste ställe! Himal (en som bor här) och några av hans vänner tog mig, Kristin och Sofie (danska Sofie) till en flod mellan Zambia och Zimbabwe. Vi badade, pratade och flöt med i floden en bit. Vattnet var varmt och solen lyste och allt var underbart! Jag tog jättemånga bilder, jag önskar att jag hade kunnat visa er! Men jag lägger upp bilderna när jag kommer hem igen.

Imorgon är jag den enda svensken kvar. Sofi, Pontus och Malin åker hem. Vi får se om jag får en ny rumskamrat eller inte, men jag hoppas det iallafall.


Lördag

I lördags hade vi Snaresweep. Vi gick i bushen och letade snaror som folk sätter upp för att fånga djur med. Vi hittade bara en, men det är ju alltid något! Sedan åkte vi till barnhemmet igen. Jag älskar att vara där, alla barn är så glada och lekfulla. Efter barnhemmet åkte tolv av oss (tror vi är ca 17 volontärer nu) till Safari lodge och åt middag. Jag åt guinea fowl (vet inte hur det stavas, men det är en fågel vi ofta ser i bushen). Vi drack några cocktails och sedan åkte vi till shoestrings ett tag.


Torsdag

Min hals är nu mycket bättre! De här senaste dagarna har varit stekande, 45 grader och skinande sol. Jag har fortfarande inte bränt kroppen, men det är väl mest för att vi jobbar och inte solar om dagarna. Dock har jag bränt läpparna (!?). Jag kan inte riktigt förklara känslan, men dom känns liksom stelare. Äsch, jag vet inte. Jobbet går iallafall bra, dock har Sengwa blivit sjuk! Jag minns inte hur mycket jag har berättat om lejonen, men Sengwa är iallafall min favorit. Igår fick hon svårt att gå och föll ofta ihop. Hon fick lite vitamintabletter och lite annat, och idag mådde hon bättre. Vi ska prova att ta med henne på client walk imorgon, så får vi se hur det går!

Igår samlade vi ihop ett gäng och åkte till en kille som bor här och grillade. Det var jättemysigt, vi åt hamburgare och satt och pratade. Imorgon ska vi ha Introduktion to trees and their uses.. Kan ju kanske bli intressant, vi får se!


Sjukhusets stammis

Första dagen på den tredje veckan spenderades i sängen! När klockan ringde kändes min hals svullen och det gjorde jätteont att svälja (andas gick bra, som tur var!). Jag stannade hemma från jobbet och det tog inte många timmar innan jag insåg att ett tredje besök hos läkaren var nödvändigt. Efter att ha spenderat ytterligare 75 dollar på medicin mot "inflammerad hals" står nu munskölj tre gånger om dagen och två piller om dagen, på schemat. Jag känner att jag börjar bli Stammis på sjukhuset! Har nu spenderat 245 dollar sammanlagt där. Underbart, väl spenderade pengar! (host, host.)


Natt-besök

Hallucination nummer två kom igår. Jag tog min malariatablett som vanligt, och efteråt kändes det som att tabletten satt fast i halsen, samma känsla jag fick hemma i Sverige innan jag blev dålig. Jag blev lite orolig och gick och lade mig direkt för att sova igenom det. På natten vaknade jag och såg en tjej stå åframför sängen, vid mina fötter. Hon var blek och hade långt, svart hår. Jag såg inte ansiktet, men tänk typ the grudge-tjejen! Jag kollade åt sidan och där var ytterligare en tjej. När jag tänker tillbaka på det minns jag att jag inte kunde se hennes ansikte heller, men samtidigt känns det som att hon log läskigt mot mig (inte ett vänligt leende utan mer ett sånt där leende mördare har i skräckfilmer..). Jag blundade och tänkte att jag skulle somna om fort så tjejerna skulle försvinna, men samtidigt kände jag att jag verkligen ville öppna ögonen igen (varför jag hade denna vilja har jag ingen aning om). Efter ett tag kollade jag upp, men tjejerna var borta.


Party train

Ännu en helg har nu gått. Den här helgen blev en partyhelg. Jag, Malin, Kjersti och Åste åkte på "party train". Man fick drinkar, och så åkte vi till bron över Zambezi river, kollade på solnedgången och sedan tillbaka. Vi hade jättekul, och vi ska nog göra det nästa helg igen, men då följer nog hela gänget med. Idag har det varit jättevarmt, det har knappt inte gått att vara i solen. Det blev en vilodag, och vi gick till cafeet på elephant walk igen.


Två extra veckor!

Jag har världens bästa pojkvän! Jens sa till mig att jag skulle stanna här ett tag till, eftersom jag trivs så bra här, så nu har jag förlängt min vistelse med två extra veckor!! Det känns så skönt att jag har tre veckor kvar, istället för att nu gå in i min sista vecka! Känslan går inte att förklara, jag är bara såå glad! Tack älskling, du är underbar!

Jag kommer komma hem till Sverige den 27 november, så jag får spendera min födelsedag här!